Se miten saada värit täsmäämään ja sopimaan toisiinsa vaatetuksessa ei olekaan mitään helppoa hommaa, siinä pitää ottaa mukaan niin materiaali kuin sitten ihan pienetkin erot värisävyissä.

Miten Yhdistellä Värejä Vaatetuksessa

Perussääntöjä on paljon ja ideoita sitäkin enemmän ja aina kaiken ei tarvitsekaan täsmätä vaan kaikkea voi sekoitella ja kokeilla. Niin muotikin toimii, eli mitään selkeää kaavaa ei ole vaan uusia hullujakin ideoita ponnahtelee esille. Tässä ideoita ja ajatuksia, miten värejä voi sekoitella ja yhdistää.

Värit ja sävyt

Kun yhdistetään eri värejä toisiinsa, niiden luonne merkitsee paljon. Samoin värien tekstuuri ja se kuinka paljon niitä on. Luonnon värit sopivat aina toisiinsa. Niitä ovat kaikki ruskean sävyt ihan beigestä ja vaalean ruskeasta aina tumman suklaan ruskeaan. Tähän yleensä sopii myös valkoinen ja hieman ruskeaan taittavat vaaleat värit. Sen lisäksi myös vihreä sopii luonnon väri skaalaan, jos se on hieman ruskeaan taittuvan vihreä. Esimerkiksi sammaleen vihreä tai meren vihreä. Samaan sopivat myös keltaiseen taittuvat pehmeät sävyt. Sinapin keltaisesta aina oranssihtavan kullanruskeaan taittuva. Jossain määrin ehkä myös vanhan aikainen, hieman likainen roosa voi sopia kokonaisuuteen. Tunkkaisen harmaa sopii kuvioon myös ja samoin sitten ääripäässä todella vaalea harmaa. Mutta keskiharmaa ja vahvan harmaa ei välttämättä enää sovikaan. Heräte värinä tässä kuviossa voisi toimia kirkas neon oranssi ja tumman punainen tai oranssin punainen. Jos heräteväriä käytetään todella maltillisesti, silloin myös kirkas punainen sopii, kunhan siinä ei ole taittoa pinkkiin päin vaan pikemminkin syvä punainen tai oranssin tai ruskean punaiset sävyt. Luonnolliseen luonto sävyihin sopii puukorut ja metalliset korut sekä helmet niin helminauhana, kuin helmi korvakoruina. Korvakorut voivat olla yksinkertaisemmat ja keskittyminen tulisi pyrkiä pysymään joko isommassa kaulakorussa tai rannekorussa, mutta ei molemmissa. Vaatteet ja asusteet saavat olla löysiä tai hyvin istuvia tai niiden yhdistelmää luonnon värisessä pukeutumisessa. Oman kropan muotoja kannattaa totella kuitenkin ja isoja leikkauksia ja linjoja ei suosita luonnon väriskaalan pukeutumisessa. Mukavuus ja istuvuus pitää näkyä sekä myös materiaalien laadukkuus. Musta nahka voi sopia tässä tyylissä asusteeksi ja kenkiin ja pieniin yksityiskohtiin.

Pastellin sävyt pukeutumisessa

Toinen hyvin toimiva vaatteiden sävyjen määritelmä on pastellisävyt. Pastellisävyissä täytyy olla tarkkana, että sekaan ei eksy kirkkaita irtonaisia värejä vaan koko tyyli säilyy hyvin pehmeänä pastellina ja kuviointi kuin tekstuurikin on pehmeähkö ja ei sisällä jyrkkiä yksityiskohtia tai kuviointeja. Pastelliin sopii hyvin kulta herätteeksi. Hopean sävyt ja kimalteet kannattaa jättää pois. Kiilto ylipäätänsä oli kyse asusteesta tai laukusta, kengistä tai yksityiskohdista ei oikein sovi kokonaisuuteen vaan tällaisessa tyylissä kaiken on parempi olla pehmeää ja mukavaa. Pastellipukeutumiseen sopii erinomaisesti isot, pörröiset huivit ja muhkeat laukut. Kengät tulisi olla sirommat ja yksinkertaiset. Isot tai paksut kengät tekevät tyylistä hieman liian muhkean. Koruina voi sopia yksinkertaiset harjatun kultaiset mattamaiset korvarenkaat tai jokin pieni harjatun pehmeä kultaiseen taittuva koru kädessä tai sormessa. Isot korut eivät tyyliin istu eikä myöskään suuret kaulakorut. Laukku ja asusteet voivat myös olla harmaita tai mustia ja niiden tulisi sopia väreiltään toisiinsa, jotta muussa pastelli pukeutumisessa voidaan hieman sekoitella tyyliä. Pastelli pukeutumisessa voidaan sekoitella siis aika vapaasti erilaisia pastelli sävyjä toisiinsa vaikkapa pastellin vihreää ja pastellin vaaleanpunaista, kunhan toinen valloittavista väreistä on tumma ja toinen vaalea sävyinen.   

 

Pastellin sävyt pukeutumisessa