Maailmassa on neljä viikon kestävää merkittävää muotiviikkoa, joista yksi on Milanon oma. Muut suuret muotiviikot ovat Pariisissa, Lontoossa ja New Yorkissa.

Milanon muotiviikko

Nämä muotiviikot ovat kansainvälinen iso tapahtuma, jonne saapuu jopa isoimmat Hollywood-tähdet. Muotiviikoilla esitellään isojen merkkien uusimmat mallistot niiden ostajille ja medialle. Näiden merkittävien muotiviikkojen lisäksi usein jokaisen maan pääkaupunki juhlii omaansa vielä erikseen. Nämä ovat kuitenkin huomattavasti pienempiä tapahtumia ja paikalle saapuu usein kansainvälisten tähtien sijaan paikalliset tähdet. Muotiviikot ovat luonnollisesti myös bloggaajien lempitapahtuma, jonne usein kutsutaankin maan merkittävimmät bloggaajat. Muotiviikot järjestetään yleensä syksyisin, jolloin esitellään tulevan kesän ja kevään parhaimmat ja uusimmat ilmestykset. Isoista ja tunnetuimmista muotiviikoista kuitenkin Milano on yksi kärjessä olevista. Joka on kyllä ymmärrettävääkin Milanon muotipääkaupungin maineella. Tämä kaupunki juhliikin muotia melkein kokonaisen kuukauden ajan, pitäen sisällään suositun muotiviikon ja sen tapahtumat. Muotiviikkojen aikana kaupungissa esitellään kaikkien tunnetuimpien ja arvostetuimpien muotivalmistajien uutuuksia. Muotiviikkojen tärkein tapahtuma on naisten prêt-a-porter –kokoelmat, jossa mallistonsa esittelevät ainakin Emporio, Armani, Gucci, Versace, Fendi Dolce & Gabbana ja Prada. Näiden lisäksi vierailijoiksi ja katsojiksi tulevat kaikki tärkeimmät henkilöt muodin maailmassa kuten Voguen Anna Wintour, Nicki Minaj, Ann-Sofie Johansson, Kendal Jenner, Beyonce, Rihanna ja muut kuuluisat Hollywood tähdet, toimittajat ja jopa kansainväliseen suosioon päässeet bloggaajat. Nykyään kehittyvän sosiaalisen median myötä tapahtumiin kutsutaan yhä enemmän tunnettuja bloggaajia. Bloggaajilla on nimittäin erityisarvoinen asema muodin näyttämisessä tavallisille ihmisille. Muotiviikkoja juhlitaan Milanossa neljästi vuodessa, jolloin kaupungin valtaa mitä muodikkaammat asukokonaisuudet. Tärkein muotiviikko järjestetään kuitenkin syksyisin. Tällöin kaupunki täyttyy väestä ja vaatimattomankin majapaikan löytäminen saattaa olla hyvinkin haasteellista koko maailman keräännyttyä yhteen kaupunkiin. Muotiteollisuus on yksi Milanon kasvavin ala, joka näkyykin muotiviikkojen katukuvasta. Milanon muotiviikko on myös yksi paikoista, joissa tähdet esittelevät toinen toistaan upeampia tyyliluomuksia. Nämä luomukset ovat luonnollisesti myös kaikkein merkittävimpien suunnittelijoiden luomuksia. Jokainen media tekee usein asuista omat analyysinä uutissivuilleen, joissa käydään läpi muotiviikon onnistuneet ja epäonnistuneet valinnat. Muotitoimittajat nauttivatkin muotiviikoista täysin siemauksin, kun saavat vapaasti arvostella jokaisen tähden päällä olevan asun.

Muotiviikkojen historiaa

Muotiviikot saivat alkunsa 1800- luvun puolenvälin jälkeen Pariisista, kun suosituimmat suunnittelijat alkoivat esitellä omia luomuksiaan muotinäyttelyissä. Tämän jälkeen se rupesikin leviämään kansainväliseksi ilmiöksi ja yhä useampi muodinvalmistaja aloitti mallistonsa esittelyn lavoilla, kutsuen paikalle merkittäviä henkilöitä muodin maailmasta. Tästä nopeasti järjestettiin ensimmäinen kokonainen muotiviikko New Yorkissa vuonna 1943, jossa mallistoaan esittelivät Amerikan suurimmat muotigurut. Tapahtuman jälkeen se rupesi leviämään ympäri maailmaa ja Milanon ensimmäinen muotiviikko järjestettiin vuonna 1958. Tällöin se myös sai paikkansa neljän merkittävän kansainvälisen muotiviikon joukosta. Muotiviikot järjestetään joka syksy kyseisessä järjestyksessä. Kausi alkaa aina New Yorkilla, jonka jälkeen se jatkaa Lontooseen ja Milanoon Lontoon jälkeen. Kauden lopettajana toimii aina Pariisi, joka järjestää kauden viimeisen muotiviikon. Milanon muotiviikon järjestää The National Chamber for Italian Fashion-järjestö, joka vastaa kaikesta muotiviikolla tapahtuneesta.

Muotiviikkojen historiaa

Nykyään muotiviikko on Milanon merkittävin tapahtuma, josta kaupunki myös tunnetaan. Muoti ja design ovat yksi tärkeimpiä asioita kaupungin imagossa ja ne houkuttelevatkin kaupunkiin suuren määrän turisteja. Jokainen haluaa käydä edes kerran elämässään shoppailemassa Milanon tunnetuilla kaduilla ja merkkivaateliikkeissä. Milano on myös monien suurien suunnittelijoiden kotipaikka, jonka takia kaupungin kadut täyttyvät mitä kalleimmilla merkkiliikkeillä. Kuitenkin kaupungissa on myös mahdollista shoppailla merkkivaatteita hyvinkin edulliseen hintaan. Milano on nimittäin täynnä erilaisia outlet-liikkeitä, jotka tarjoavat viime vuoden mallistoa hyvinkin edulliseen hintaan.