Kun maailman väkiluku kasvaa räjähdysmäisesti, sillä on vääjäämättömät vaikutukset myös kotieläimiin.

Ruoan ja suojan tarve ovat kasvaneet moninkertaisiksi, mikä on johtanut hälyttävään laiduntavien eläinten käytössä olevien maiden hupenemiseen. Trendien ennustamisessa täytyy ottaa huomioon mahdolliset suuret vaikutukset. Muodin kuluttajat tulevat yhä tietoisemmiksi ympäristöstä, ja he suosivat ympäristöystävällisempiä materiaaleja, resurssien säästeliästä käyttöä, pienempiä päästöjen määriä, suurempaa sosiaalista sitoutumista ja tuotantopaikkojen työtekijöiden reilua kohtelua.

Nahantuotanto maailmassa

Kun sektorille on noussut toimimaan suuri määrä toimijoita, kilpailu on kiihtynyt, kun moni yrittää saada itselleen yhä suuremman siivun tästä rahakkaasta markkina-alueesta. Kysyntäpuolella kuluttajat keskittyvät nopeasti kohti uusia mallistoja ja innovatiivista nahkatarjontaa varmistaakseen, että ne seuraavat muuttuvia muodin trendejä. Eräs toinen huomioon otettava tekijä alalla on niin sanottujen BRICS-maiden (Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina ja Etelä-Afrikka) talouskasvu. Näiden maiden hallitseva asema työntekoon painottuvassa tekstiili- ja nahkateollisuudesta hankaloittaa muiden maiden kilpailua heidän kanssaan.

Nahantuotanto maailmassa

Korkean kysynnän vuoksi nahkatuotteiden teollisuudenala on kasvupyrähdyksessä. Ennusteiden mukaan tämän toimialan kasvu tulee olemaan noin 3,4 prosenttia seuraavien viiden vuoden aikana, ja se tulee olemaan kaikkiaan 91,2 miljardia dollaria vuonna 2018. Kaikkein pehmein ja loistelian nahka saadaan vastasyntyneiden tai jopa syntymättömien vasikoiden nahasta. Tämänkaltaisen nahan toimittaminen on epäeettistä. Vaikka se on hyvin kestävää ja joustavaa materiaalia, nahan värjääminen on erittäin myrkyllistä. Suurin osa siitä värjätään kromilla, minkä tuloksena syntyvää karsinogeenistä kromidioksidia pumpataan vesistöihin.

Keinotekoisen nahan kehitys

Useissa maissa laatustandardit ovat erittäin korkeat, nahan tuottajat pyrkivät tuottamaan kestävämpiä tuotteita kieltämällä vahingollisten väriaineiden ja kemikaalien käyttämisen. Valitettavasti vain harvat asiakkaat ovat valmiita maksamaan ylimääräistä rahaa näistä ympäristöystävällisemmistä tuotteista. Eräs pioneeri tämän trendin alalla on kuuluisa muotisuunnittelija Stella McCartney, joka käyttää ympäristöystävällisiä materiaaleja kengissään ja käsilaukuissaan. Innovaatiot matkalaukuissa ja nahkatuotteissa uusien teknologioiden ja muotoilun kautta ovat merkittävässä roolissa nahkateollisuudessa. LVMH, Coach, Kering, Prada ja Hermes International ovat eräitä näistä suurista matkalaukkujen ja nahkatuotteiden valmistajista alalla. Yhdysvaltain Delawaren yliopiston kemiantekniikan tutkijat kehittävät keinotekoista ekologista nahkaa, jota voi käyttää kenkien, käsilaukkujen ja muiden muotituotteiden valmistamiseen.

Keinotekoisen nahan kehitys

Delawaren yliopiston professori Richard Wool kertoi vuosittaisessa konferenssissa Bethesdassa, että he käytännössä käyttävät ilmailuteknologian materiaaleja puettavissa tuotteissa, jotka tarjoavat kuluttajille paljon tyylikkäämmän lopputuloksen kuin eläimennahasta valmistetut tuotteet. Ja kaikki tämä ekologisesti ja kestävän kehityksen kannalta. Woolin johtama uusiutuvia lähteitä edullisiksi materiaaleiksi tuottama ohjelma alkoi kehittää heidän ”ekonahkaksi” kutsumaansa tuotetta neljä vuotta sitten yhteistyössä Huantian Caon kanssa, joka toimii apulaisprofessorina yliopiston muotiin ja vaatteisiin keskittyvällä laitoksella. Tutkijat toivovat, että heidän hankkeensa johtaa massatuotettuihin vaatteisiin ja kenkiin uusiutuvia resursseja käyttäen.

Ekonahan valmistus

Ekonahkaa valmistetaan luonnollisista kuiduista, kuten pellavasta ja puuvillan ja palmun sekoitteesta, maissista, soijasta ja muista kasviöljyistä, jotka laminoidaan yhteen kerroksiksi, mistä syntyy materiaalia, joka näyttää ja tuntuu eläinperäiseltä nahalta. Materiaali on myös hengittävää, eikä se tunnu muoviselta. Toisin kuin oikea nahka, jonka värjääminen vaatii myrkyllisen prosessin, ekonahan materiaalit ovat kestävän kehityksen mukaisia ja tuottavat vain pienen hiilijalanjäljen. Varjopuolena tuote on jäykkä, sen työstäminen on hankalaa ja neuleet katkeavat. Joten tätä tarjolla olevaa teknologiaa ei voi vielä käyttää kenkien valmistamiseen, mutta tulevaisuus näyttää lupaavalta.

Eko-nahkamateriaaliin kohdistuva kiinnostus on kasvussa. Niken, Puman ja Adidaksen kaltaiset brändit ovat pyytäneet materiaalinäytteitä, että ne voivat kokeilla niitä tulevia tuotteitaan varten. Jos pystymme käyttämään biomateriaalia nahan sijasta, korvaava tuote voi olla kaiken kehitystyön arvoinen, kun ottaa huomioon kaikki siihen liittyvät ympäristölliset ja sosiaaliset huolet.